Fűtéskorszerűsítési lehetőségek

2015-05-01 at 12:35

Most nincs szükség fűtésre, hiszen itt a nyár, mégis ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, szükséges-e fűtésrendszerünket felújítani. Az ilyen jó időben van lehetőség ugyanis arra, hogy szakemberek segítségével elvégezzük a szükséges munkálatokat. Így, mikor beköszönt a tél, már egy sokkal modernebb és gazdaságosabb megoldással indíthatjuk be új rendszerünket. De milyen technikák állnak a rendelkezésünkre most? Az alábbiakban összegyűjtöttük a lehetőségeket:

Kazáncsere
A kazán lecserélése sokszor elkerülhetetlen, már csak azért is mert elavulttá válhat. Az első és legfontosabb lépés ilyenkor a jó szakember kiválasztása, aki ezután mindenben a segítségünkre lesz. Majd a második lépés, mely ugyanolyan fontos mint az első, illetve azzal együtt jár, az a kémény teljes kipucolása, rendbetétele. Nos, ezek után kell kiválasztani az új kazánt, ami majd sokkal megbízhatóbb és hatékonyabb lesz, mint régi társa. Fontos tudni, hogy a régi típusokkal ellentétben, ma már léteznek úgynevezett turbós kazánok, melyek nem a lakásból veszik az égéshez szükséges levegőt, hanem egyedi levegő-bevezetésük útján a kültérből. Ez a típus sokkal biztonságosabb, hiszen kizárható a szénmonoxid-mérgezés lehetősége, ha tehetjük mindenképp ezt kérjük a szerelőtől!

Faelgázosító kazán
Sokan a meglévő gázkazán mellett szeretnének fával is fűteni, hogy így csökkentsék rezsi számlájukat. Ma már ennek sincs akadálya, csupán kell hozzá egy jó puffertároló. Ha ugyanis egy fakazánnal elkezdünk tüzelni, akkor szinte teljes teljesítménnyel leég a fa. Az ekkor termelt hőmennyiséget el kell tárolnunk egy puffertartályba, hogy utána szépen lassan abból lehessen a valódi fűtési hőigénynek megfelelően a termelt hőt felhasználni. Kialakítása előtt érdemes végiggondolni, hogy hol lesz a tároló helye, hiszen ezek nem kevés helyet foglalnak. Továbbá fontos, hogy a fatüzelésű kazánnal egy időben nem üzemelhet egy kéménybe kötött másik fűtőkészülék! A rendszer megépítéséhez kérjünk segítséget szakembertől!

Hőszivattyú
Ma az egyik legmodernebb fűtési technológiának számít a hőszivattyú. Nem csak, hogy nagyon hatékony, de emellett környezetbarát is. A hőszivattyú használatának célja, a hőenergiával való gazdálkodás. Működése során az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki és azt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja. A technika nem annyira új, hiszen a hűtőgépek is hasonlóan működnek: a szekrény belsejéből elszállítják a hőt, majd ezt a hőmennyiséget a hátulján levő csöveken leadják. Sok tényezőt kell figyelembe venni a rendszer kiépítése előtt, például, ha a túl kicsi vagy túl nagy hőszivattyút választunk, nem fog megfelelően működni, és akár rá is kell majd fizetnünk. Éppen ezért, ha a hőszivattyúk mellett döntünk, forduljunk szakértő segítséghez!

futeskorszerusites