3D nyomtatott ételek – a gasztronómia jövője

2014-07-09 at 12:02

Az elmúlt pár évben a 3D nyomtatás egy olyan új lehetőségekkel teli világot nyitott meg előttünk, amiről anno a legzseniálisabb feltalálók is maximum csak álmodhattak. A 3D nyomtatókat ma már az élelmiszeripar is alkalmazza.

A multidimenziós nyomtató cég, a 3D Systems tavaly mutatta be legújabb agyszüleményét a Fogyasztói Elektronika Kiállításon, Las Vegas-ban. A 3D találmányairól híres cég a nyomtató kódokat feltörve és a sütés normáira fittyet hányva készített egy olyan gépet, ami különböző formákat és csokikat nyomtat cukorból. Az új 3D ételnyomtató két modellben érkezik a piacra. Az egyik a ChefJet, ami egyszínű termékeket nyomtat, a másik pedig a ChefJetPro, amely képes színeket és ízeket is keverni.

Nyomtatott cukor

Nyomtatott színes cukor

A nyomtatók állítólag 2014 vége felé már megvásárolhatók lesznek, bár az áruk nem lesz olyan édes…Az alap ChefJet-ért 5000 dollárt kérnek majd, a Pro pedig kb. dupla ennyibe fog kerülni.

Nyomtatott cukor

Jogosan gondolhatjuk, hogy biztos nagyon bonyolultan működnek ezek a nyomtatók, de igazából semmiben sem különböznek egy sima nyomtatótól. A 3D Systems és a The Sugar Lab kreatív étel igazgatója elmondta, hogy a patron egy nagyon vékony cukorréteget bocsát ki, melyet aztán vízzel megfest. A víztől újrakristályosodik a cukor és különböző komplex geometriai formákká alakul. Ahhoz képest, hogy nyomtatott termék, állítólag egész finom.

Még ha valaki nem is érzi magát született cukrásznak, az se essen kétségbe, mert a nyomtatókhoz jár majd egy digitális szakácskönyv is, melyben lépésről lépésre le van írva, hogy hogyan kell elkészíteni a 3D finomságokat.
Ezek a cukor formák még csak a kezdet. A 3D Systems állítólag már tárgyal a Hershey-vel (az USA egyik legnagyobb csokoládé márkája) egy saját csokinyomtató tervezéséről és gyártásáról.